Nell Dunn, «Χαμάμ Γυναικών» (2016)





H Κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα παρουσίασε το κοινωνικό έργο της Νελ Νταν «Χαμάμ Γυναικών» σε σκηνοθεσία του Κώστα Μέρρα το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 9μμ στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα.
Σε ένα δημοτικό χαμάμ που έχει χτιστεί στις αρχές του αιώνα σε κάποια συνοικία του Λονδίνου, συχνάζουν γυναίκες της περιοχής, φαινομενικά για να "χαλαρώσουν" και να "ξεκουραστούν", αλλά ουσιαστικά για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να μιλήσουν. Ανάμεσα τους η απίθανη γηραιά κυρία Μέντοου με την υστερική κόρη της Αυγή, η παρορμητική Τζόσι, η συντηρητική Νάνσυ, η συγκρατημένη Τζέιν.
Γίνονται φίλες κι εκμυστηρεύονται τα συναισθήματα τους μεταξύ τους, αλλά και στη Βάιολετ, την υπεύθυνη του χαμάμ. Η αναστάτωση στη ζωή αυτών των έξι γυναικών έρχεται όταν ο Δήμος αποφασίζει να γκρεμίσει το χαμάμ. Οι έξι γυναίκες θα αγωνιστούν για τη διάσωση του και θα δεθούν περισσότερο μεταξύ τους.
Έργο τρυφερό όσο και κωμικό, κοινωνικό όσο και πρωτότυπο, σκληρό όσο κι ευαίσθητο. Το «Χαμάμ Γυναικών» είναι έργο γεμάτο ανθρωπιά. Οι ηρωίδες του, μεγαλωμένες μέσα στις συμβάσεις της εποχής, όταν γίνονται ομάδα, αρνούνται να δεχτούν άλλη μια μορφή καταπίεσης - την κρατική αυτή τη φορά - και βρίσκουν το κουράγιο να αντιταχθούν σε ειλημμένες κρατικές αποφάσεις με μόνο όπλο τη γνησιότητα των συναισθημάτων τους και την ομοψυχία τους.
Συγκλονιστικές ερμηνείες, μουσική επιμέλεια από τον κ. Ιάκωβο Δρόσο, άψογη σκηνοθεσία, επιστροφές παλαιών μελών στη σκηνή άλλα και είσοδος καινούργιων συνθέτουν το φάσμα αυτής της παραγωγής που έτυχε άκρας επιτυχίας. Ο κόσμος αγκάλιασε θερμά την παραγωγή. Μια παραγωγή που από την έναρξη των προβών ως και το τέλος της πορείας της αργά το καλοκαίρι με τους διαγωνισμούς ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη απούσα. Σ’ αυτή που δούλεψε όσο λίγοι για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής κι ας μην είχε καταγωγή από εδώ. Πρόκειται για τη Μαρία Αλεβίζου – Παταργιά που μας το έσκασε ένα Κυριακάτικο μεσημέρι του Νοεμβρίου του 2015 και συνεχίζει να μας λείπει τόσο.
Την πρεμιέρα του έργου τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιάκωβος Δρόσος, ο κ. Γιάννης Θηβαίος, μεταφραστής και φίλος του εργαστηρίου και η πιστή μας συνεργάτιδα κα Δήμητρα Νομικού. Ακολούθησαν παραστάσεις στη Σπερχειάδα (14, 20, 21, 27, 28 Φεβρουαρίου στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ) και στην Αθήνα (5, 6 Μαρτίου –διπλή- στο Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη).

ΔΙΑΝΟΜΗ
Βάιολετ (χαμαμτζού): Ελένη Αρχοντή
Μπίλλυ: Νίτσα Γεωργοπούλου
Τζόσι: Ειρήνη Καραγιώργου
κυρία Μέντοου: Πένυ Μαγκλάρα
Αυγή: Γιώτα Κατσίκα
Νάνσυ: Δήμητρα Κούτρα
Τζέιν: Ντίνα Λιάκου / Βαγγελιώ Κουτσομπλή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
 Κινησιολογία - Χορογραφίες: Τζόυς Μιχαηλίδου
Σκηνικό: Ελένη Αρχοντή, Κώστας Μέρρας
Κοστούμια: Γεωργία Κατσάρη
Κατασκευή μαγιώ εποχής: Νάγια Χατήρα
Artwork: Φιλιώ Κοτορλού
Εκτυπώσεις: Παναγιώτης Παπασταμάτης
Φωτισμοί: Κώστας Μέρρας
Φωτογραφίες – Μαγνητοσκόπηση: Φώτο ΚΛΙΚ
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κατσίκα
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Χορμόβα, Μπάμπης Χαμπίπης   


 Για μια ακόμη χρονιά η κεντρική σκηνή προκρίθηκε ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες της χώρας με αρχικό αριθμό 130 για να διαγωνιστεί στο «17ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας», υπό τη διοργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ‘ΔΙΟΝΥΣΟΣ’. Την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 πριν το μεγάλο διαγωνισμό παρουσιάστηκε το έργο στη σκηνή Γυμνασίου Λυκείου Μακρακώμης, ενώ την Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 δόθηκε η παράσταση στη Νέα Ορεστιάδα και απέσπασε 2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης, 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας (Κ. Μέρρας),  β’ γυναικείου για το ρόλο της Αυγούλας (Γιώτα Κατσίκα) και Ενδυματολογίας (Γεωργία Κατσάρη & Νάγια Χατήρα), ενώ έπαινο ερμηνείας έλαβε η Ελένη Αρχοντή για το ρόλο της Βάιολετ (χαμαμτζού). Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, η Χρύσα Δαπόντε, η Ελένη Καστάνη,  ο Γιάννης Μαργαρώνης, η Άννα Κουρή και η Σοφία Μουτίδου. Την παρουσίαση του φεστιβάλ, διάρκειας από την 27η Αυγούστου ως την 5η Σεπτεμβρίου, είχε αναλάβει ο κ. Αλέξης Κωστάλας, ενώ τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Τέλος, τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 το έργο παρουσιάστηκε για δυο τελευταίες φορές στο Θέατρο ΑΡΓΩ στην Αθήνα. Τις παραστάσεις εκεί τίμησαν με την παρουσία τους ο Ιάκωβος Μυλωνάς, ο Μaνώλης Δεστούνης, η Σοφία Μουτίδου κα.

Η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο, τον κ. Ιάκωβο Δρόσο για τη μουσική επιμέλεια, τους καταστηματάρχες της περιοχής για τις χορηγίες τους, τον κ. Ιωάννη Χατήρα για τα σαπούνια, τον κ. Αντώνη Βλαχογιάννη, την κυρία Βάσω Πολύζου, τον κ. Παναγιώτη Παπασταμάτη και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.

















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων