William Gibson, «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» (2017)











Με το αριστούργημα του Ουΐλλιαμ Γκίμπσον «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα, καταπιάστηκε η κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα την Άνοιξη του 2017 και ήταν ένα πραγματικό ΘΑΥΜΑ. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, 8.15μμ στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα.
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια για όλους τους ανθρώπους η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.
Σε βρεφική ακόμα ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι που ζούσε μέσα στη σιωπή και στο σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρίες κι αυτή αφού είχε μειωμένη όραση, για να βοηθήσει το παιδί. Η Σάλιβαν με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή Έλεν Κέλερ σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, και επίσης να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.
Σκηνοθετική αρτιότητα, εξαιρετικό σκηνικό και κουστούμια, συγκινητική μουσική επένδυση, έξοχες ερμηνείες είναι μερικά από τα συστατικά μιας από τις καλύτερες παραγωγές των τελευταίων χρόνων την οποία το κοινό αγκάλιασε θερμά.


ΔΙΑΝΟΜΗ
(με σειρά εμφάνισης)
ΓΙΑΤΡΟΣ: Κώστας Μαστρογιάννης / Αλέξανδρος Ντζούνας
ΚΑΙΤΗ ΚΕΛΛΕΡ: Ελένη Αρχοντή
ΑΡΘΟΥΡ ΚΕΛΛΕΡ: Μπάμπης Χαμπίπης
ΕΛΕΝ ΚΕΛΛΕΡ: Μαρία Βαλτινού / Κωνσταντίνα Συραγγού
ΠΕΡΣΥ: Ανδρέας Τσιρούνης 
ΒΑΪΝΥ: Γιώτα Κατσίκα
ΘΕΙΑ ΕΥΑ: Βάσω Καρανίκα / Αθηνά Χορμόβα 
ΤΖΕΪΜΣ: Άκης Χονδρογιάννης
κα. ΑΝΑΓΝΟΥ: Βιβή Ζαφείρη / κ. ΑΝΑΓΝΟΣ: Αλέξανδρος Ντζούνας 
ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ: Ειρήνη Καραγιώργου
ΤΥΦΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ: Βιβή Γκίκα, Ελευθερία Βλαχογιάννη, Δήμητρα Καψαδάμη

ΜΠΕΛΛΑ: Φανή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Μέρρας, Ελένη Αρχοντή
Μουσική επένδυση: Κώστας Μέρρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κατσίκα


Τεχνικό τμήμα
Σκηνικά: Κώστας Μαστρογιάννης
Διευθυντής σκηνής: Κώστας Μαστρογιάννης
Ράψιμο Κοστουμιών: Βάσω Καρανίκα
Artwork: Αλέξανδρος Ντζούνας
Φωτογραφίες - Μαγνητοσκόπηση: Φώτο ΚΛΙΚ
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Χορμόβα

                Ακολούθησαν παραστάσεις στη Σπερχειάδα (29 Ιανουαρίου, 4, 5, 11, 12 Φεβρουαρίου, 12 Μαρτίου Κυριακή των Βαΐων και Δευτέρα του Πάσχα στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ), ενώ την Κυριακή 12 Μαρτίου, 8.15μμ πραγματοποιήθηκε τιμητικό αφιέρωμα στον καταξιωμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κ. Κώστα Καζάκο.



















Η κεντρική σκηνή προκρίθηκε ανάμεσα στις εφτά καλύτερες ομάδες της χώρας (και όχι μόνο, μιας και υπήρχε και μια συμμετοχή από το ελληνικό θέατρο Βελγίου) για να διαγωνιστεί στο «1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ηρακλείου 2017», υπό τη διοργάνωση της θεατρικής σκηνής Ηρακλείου. Την Τετάρτη  17 Μαΐου 2017 δόθηκε η παράσταση στο Ηράκλειο και κατέλαβε την 1η θέση αποσπώντας 1ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης (με ποσοστό 9,44), 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης, μοναδικό βραβείο επιλογής έργου (Κ. Μέρρας), α’ γυναικείου για το ρόλο της Άννυ Σάλιβαν (Ειρήνη Καραγιώργου), β’ γυναικείου για το ρόλο της κ. Ανάγνου (Βιβή Ζαφείρη) και Ενδυματολογίας (Ελένη Αρχοντή & Βάσω Καρανίκα). Η μοναδική ομάδα που απέσπασε ΟΜΟΦΩΝΑ όλα της τα βραβεία με υποψηφιότητα σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες διαγωνιζόταν. Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει η Ευανθία Στιβανάκη (Αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.A, σκηνοθέτης), ο Κωστής Καπελώνης (ηθοποιός, σκηνοθέτης, απόφοιτος Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν) η Τζένη Καλλέργη (ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής Σχολής Θεάτρου Λυκούργου Σταυράκου), η Κάλλια Αναστασάκη (καθηγήτρια πιάνου, ιδρύτρια Μινωϊκού Ωδείου Ηρακλείου) και η Αντιγόνη Πανταζή (ηθοποιός, απόφοιτος Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια άλλη σχεδόν συγγενική ομάδα, μιας και κάποια από τα μέλη της υπήρξαν μαθητές του ίδιου δασκάλου (βλ. Μήδεια του Μπόστ, Η μικρή μας πόλη), αυτή της ερασιτεχνικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σημείωσε παρόμοια πρόκριση και επιτυχία στο ίδιο φεστιβάλ με την εξίσου σημαντική παραγωγή «Το κιόσκι». Η Στερεά Ελλάδα εκπροσωπήθηκε λοιπόν σ' αυτό το φεστιβάλ από δυο αντιπροσωπευτικές ομάδες της.
Επίσης η παραγωγή προκρίθηκε ανάμεσα στις εννέα καλύτερες ομάδες της χώρας για να διαγωνιστεί στο «15ο Φεστιβάλ Θεάτρου Κορίνθου 2017», υπό τη διοργάνωση του Κορινθιακού Θεάτρου “ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ”. Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 δόθηκε η παράσταση στην Αρχαία Κόρινθο και κατέλαβε την 2η θέση αποσπώντας 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, α’ γυναικείου για το ρόλο της Άννυ Σάλιβαν (Ειρήνη Καραγιώργου), β’ γυναικείου για το ρόλο της Έλεν Κέλλερ (Μαρία Βαλτινού) και Ενδυματολογίας (Ελένη Αρχοντή & Βάσω Καρανίκα). Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο Τώνης Λυκουρέσης (σκηνοθέτης), ο Νίκος Πιέρρος (πολιτικός μηχανικός) η Κορνηλία Κουντούρη (καθηγήτρια μουσικής, εκπαιδευτικός) και η Μαρία Μαρή (θεατρολόγος, εκπαιδευτικός).
Λίγες μέρες αργότερα η παραγωγή προκρίθηκε ανάμεσα στις εφτά καλύτερες ομάδες της χώρας για να διαγωνιστεί στο «7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Διστόμου 2017», υπό τη διοργάνωση της ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑΣ Διστόμου. Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 δόθηκε η παράσταση στο μαυσωλείο Διστόμου και κατέλαβε την 2η θέση αποσπώντας 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, α’ γυναικείου για το ρόλο της Άννυ Σάλιβαν (Ειρήνη Καραγιώργου), ειδικό βραβείο στην μικρή πρωταγωνίστρια για το ρόλο της Έλεν Κέλλερ (Μαρία Βαλτινού), έπαινος ερμηνείας σε όλους τους ανήλικους ηθοποιούς (Ε. Βλαχογιάννη, Δ. Καψαδάμη, Α. Τσιρουνης, Κ. Χονδρογιαννης), βραβείο Ενδυματολογίας (Ελένη Αρχοντή & Βάσω Καρανίκα) και Προγράμματος (Αλέξανδρος Ντζούνας). Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας), ο Γιάννης Καλατζόπουλος
(ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας) η Λαμπρινή Μίχου (ηθοποιός), η Λένα Σύρου (χορογράφος κινησιολόγος), η Έφη Μεράβογλου (ηθοποιός, σκηνοθέτις, συγγραφέας), ο Πάνος Πενταρίτσας (μουσικός) και η Πόπη Νικήτα (σκηνοθέτις).
Ακόμη αυτή η αξιοσημείωτη παραγωγή για μια ακόμη χρονιά προκρίθηκε ανάμεσα έξι καλύτερες ομάδες της χώρας για να διαγωνιστεί στο «18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας», υπό τη διοργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ‘ΔΙΟΝΥΣΟΣ’. Τη Δαυτέρα 28 Αυγούστου 2017 δόθηκε η παράσταση στη Νέα Ορεστιάδα και απέσπασε 2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας (Κ. Μέρρας),  α’ γυναικείου για το ρόλο της Έλεν Κέλλερ (Μαρία Βαλτινού) και φωτισμού (Κ. Μέρρας), ενώ έπαινο ερμηνείας έλαβε ο μικρός μας πρωταγωνιστής Ανδρέας Τσιρούνης για το ρόλο του Πέρσυ. Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, η Άννα Κουρή, η Ντίνα Κώνστα,  ο Γιάννης Μαργαρώνης, και ο Χρήστος Σιμαρδάνης. Την παρουσίαση του φεστιβάλ, διάρκειας από την 26η Αυγούστου ως την 4η Σεπτεμβρίου, είχε αναλάβει ο κ. Αλέξης Κωστάλας, ενώ τιμώμενα πρόσωπο ήταν οι Γιάννης Στάνκογλου και Αντογόνη Γλυκοφρύδη. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ζωής Λάσκαρη.
Η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.

















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων