Σβήσαν ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ …με 10 διακρίσεις

Σβήσαν ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
…με 10 διακρίσεις


Με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 60, που γράφτηκε αρχικά από τον Αλέκο Γαλανό για το θέατρο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε ως κινηματογραφικό σενάριο (το 1963 παραγωγής Δαμασκηνού - Μιχαηλίδη με τίτλο «Τα Κόκκινα Φανάρια» και σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη) και τελικά ξαναγράφηκε ως μιούζικαλ, καταπιάστηκε η κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα, ανοίγοντας τη θεατρική σαιζόν 2017-2018. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017, 8.30μμ στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα.
Στα δωμάτια του ‘σπιτιού’ της Μαντάμ Παρί, η ερωτική συναλλαγή μοιάζει με απλή ρουτίνα. Όμως, για το καθένα από τα κορίτσια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί, υπάρχει σιωπηρά κι ένας προσωπικός κόσμος. Σκληρός ή ουτοπικός, αναγκαίος ή κυνικός, ο κόσμος αυτός είναι η μόνη αλήθεια μέσα στην καθημερινότητα τους. Έχουν την ανάγκη να τον βιώσουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουν γι’ αυτόν οποιοδήποτε κόστος. Και για τις περισσότερες, το κόστος αποδεικνύεται επώδυνο. Θα μείνουν αλώβητες μόνο όσες μπορούν να παγώσουν την ψυχή τους και να προχωρήσουν χωρίς συναισθηματισμούς και δεσμεύσεις.




Διαφορετικές γυναίκες, διαφορετικές ιστορίες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του κοινού που συνοδευότανε με πολλή μουσική, χορό, τραγούδι, άψογη σκηνοθεσία κι ερμηνείες  που συγκίνησαν, είναι, κατά κάποιο τρόπο, τα συστατικά της συγκεκριμένης παραγωγής την οποία το κοινό της ευρύτερης περιοχής αγκάλιασε θερμά.





ΔΙΑΝΟΜΗ
(με σειρά κειμένου)

ΜΑΝΤΑΜ ΠΑΡΙ: Βάσω Καρανίκα
ΜΑΙΡΗ: Ειρήνη Καραγιώργου
ΜΑΡΙΝΑ: Ελισάβετ Παπαλέξη
ΕΛΕΝΗ: Πένυ Μαγκλάρα
ΜΥΡΣΙΝΗ: Δήμητρα Κούτρα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Αθηνά Χορμόβα
ΜΙΧΑΗΛΟΣ: Μπάμπης Χαμπίπης
ΝΤΟΡΗΣ: Κώστας Μαστρογιάννης / Κώστας Χονδρογιάννης
ΜΙΧΑΛΗΣ: Δημήτρης Αντωνίου
ΠΕΤΡΟΣ: Θανάσης Σοφιανός/ Δημήτρης Βλαχογιάννης
ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ: Φοίβος Ιωσήφ
ΓΕΡΟΣ: Ανδρέας Ροδίτης
ΑΡΓΥΡΗΣ/ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ:
Πάνος Ζιάκας
Α’ ΠΟΡΝΗ: Γιώτα Κατσίκα
ΣΤΑΣΑ: Κούλα Μπούσιου
ΚΑΤΙΝΑΚΙ: Γαρυφαλιά Νικοπούλου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Βασίλης Τσίφτης
Β’ ΠΟΡΝΗ: Ιουλία Ευθυμιάδη
ΜΕΣΗΛΙΚΗ: Νίτσα Γεωργοπούλου
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ / ΠΕΛΑΤΗΣ: Βασίλης Παπαδογιάννης / Χρήστος Τσαμαλής
  
  
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Σκηνικό: Ελένη Αρχοντή
Κοστούμια: Βάσω Καρανίκα  
Χορογραφίες – κίνηση: Μαρία Καραπαναγιώτη
Μουσική επένδυση: Ηρώ Λορέντζου – Κώστας Μέρρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώτα Κατσίκα, Πάνος Ζιάκας

Τεχνικό τμήμα
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Μαστρογιάννης
Μουσική διδασκαλία: Ηρώ Λορέντζου – Κώστας Μέρρας
Ενορχήστρωση κομματιών: Γιώργος Στεφανής, Δημήτρης Κωσταρίκας, Αυγέρης Τσιρώνης
Φωτογραφίες – Μαγνητοσκόπηση: Φώτο ΚΛΙΚ
Artwork: Αντώνης Βλαχογιάννης
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Χορμόβα



                Ακολούθησαν παραστάσεις στη Σπερχειάδα (28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2017, 4 & 11  Ιανουαρίου 2018 στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ) και στη Λαμία (24 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας). Η παραγωγή ήταν καλεσμένη στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδας, ενώ τιμώμενο πρόσωπο της συγκεκριμένης παραγωγής ήταν η ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαδικού.
Για δεύτερη χρονιά η κεντρική σκηνή προκρίθηκε ανάμεσα στις εφτά καλύτερες ομάδες της χώρας για να διαγωνιστεί στο «2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ηρακλείου 2018», υπό τη διοργάνωση της θεατρικής σκηνής Ηρακλείου. Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 δόθηκε η παράσταση στο Ηράκλειο αποσπώντας βραβείο β’ ανδρικού ρόλου για το ρόλο του Γέρου (Ανδρέα Ροδίτης), βραβείο σκηνικών (Ελένη Αρχοντή), βραβείο φωτισμού (Κώστας Μέρρα), βραβείο χορογραφίας (Μαρία Καραπαναγιώτου) & έπαινος ερμηνείας για το ρόλο της Μυρσίνης (Δήμητρα Κούτρα). Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει οι: Τζένη Καλλέργη (ηθοποιός - συγγραφέας), Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης - συγγραφέας), Μαρία Χανιωτάκη (σκηνογράφος, εικαστικός) Κάλλια Αναστασάκη (καθηγήτρια πιάνου - ιδιοκτήτρια Μινωικού Ωδείου Ηρακλείου) & Παρδαλίδου Αγγελική (ηθοποιός) ενώ τιμώμενο πρόσωπο την ημέρα της δικής μας παράστασης ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός.
 Ομοίως, η συγκεκριμένη παραγωγή προκρίθηκε για 2η χρονιά ανάμεσα οκτώ καλύτερες ομάδες της χώρας με αρχικό αριθμό 25 για να διαγωνιστεί στο «34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας», υπό τη διοργάνωση της Ένωσης των πολιτιστικών συλλόγων του νομού. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου δόθηκε η παράσταση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και απέσπασε βραβείο β’ γυναικείου για το ρόλο της Μαίρης (Ειρήνη Καραγιώργου). Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος, η σκηνογράφος & ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα και ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου.
Τέλος, για 3η χρονιά η Κεντρική σκηνή διαγωνίστηκε στο 16ο Φεστιβάλ Θεάτρου ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2018, υπό τη διοργάνωση του Κορινθιακού Θεάτρου Βασίλης Ρώτας (Κ.Θ.Β.Ρ). Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου δόθηκε η παράσταση υπό τη σκιά του Ναού του Απόλλωνα, στην Αρχαία Κόρινθο και απέσπασε βραβείο β’ γυναικείου για το ρόλο της Μαίρης (Ειρήνη Καραγιώργου), β’ ανδρικού ρόλου για το ρόλο του Γέρου (Ανδρέα Ροδίτης), βραβείο σκηνικών (Ελένη Αρχοντή), βραβείο φωτισμού (Κώστας Μέρρα). Το Ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο σκηνοθέτης Νίκος Ξυθάλης, η θεατρολόγος Μαρία Μαρή και οι ηθοποιοί Σπύρος Φωκάς, Μαρία Δημητρούκα & Βασίλης Γεωργιόπουλος.
Η παραγωγή δίνει πολλά συγχαρητήρια στη Θεατρική σκηνή Ηρακλείου, στην Ένωση των πολιτιστικών συλλόγων Καρδίτσας και στο Κ.Θ.Β.Ρ για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση,  ευχαριστεί το κοινό Ηρακλείου, Καρδίτσας και Κορίνθου για την αποδοχή και την επιτροπή των εκάστοτε φεστιβάλ για την τιμή που της έκανε.
Τέλος, η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.
Συγχαρητήρια στο σκηνοθέτη που με την επιλογή έργου και τη σκηνοθεσία του χάρισε αυτά τα βραβεία στο Εργαστήρι, την παραγωγή και στον καθένα ξεχωριστά.

Καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες! 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων