…“ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΛΟ”




Τη γεμάτη με διαχρονικές αλήθειες κωμωδία του Σωτήρη Πατατζή, «Δον Καμίλλο», ανέβασε η κεντρική σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδος - Μακρακώμης - Θ.Ε.Σ.Μα – το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 και ώρα 9.30μμ στον προαύλιο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Σπερχειάδος κηρύσσοντας την έναρξη του β’ κύκλου των εκδηλώσεων «ΣΠΕΡΧΕΙΑ 2011».
Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό, καθώς ο ρόλος και οι παρεμβάσεις του κλήρου στις πολιτικές εξελίξεις είναι ένα ερώτημα που πάντα απασχολούσε και θα απασχολεί την κοινωνία. Ο Δον Καμίλλο είναι ο απλοϊκός καθολικός κληρικός, συντηρητικών απόψεων, και, παράλληλα, ένα πρόσωπο μεγάλης ηθικής εμβέλειας που βιώνει αυτόν τον προβληματισμό. Γίνεται μέρος του παιχνιδιού της εξουσίας και, χωρίς να το θέλει, μπαίνει στο στόχαστρο επιτήδειων πολιτικών βλέψεων. Ο Σωτήρης Πατατζής δανείζεται τους ήρωές του από τον Ιταλό συγγραφέα Τζιοβάνι Γκουαρέσι, χρησιμοποιεί όμως τη “συνομιλία” του παπά με το Χριστό και φτιάχνει ένα καινούριο έργο. Βάζει στο στόχαστρο τον φανατισμό που φέρνουν οι εκλογές, και μέσα από αυθεντικούς χαρακτήρες Ελλήνων που δημιουργεί, σατιρίζει τον κλήρο και την πολιτική. Θριαμβευτής είναι ο έρωτας, που επιτυγχάνει εκεί όπου η πολιτική και κομματική αντιπαλότητα δεν τα καταφέρνει.
“H σχέση του «Δον Καμίλλο» του 1958 με το Μίμη Φωτόπουλο και του ‘δικού μας’   «Δον Καμίλλο» μοιάζει με την εικόνα που αποκτά ένα παλαιό έπιπλο που το φρεσκάρεις λουστράροντας το”, είπε ο κ. Μέρρας Κώστας που υπέγραφε τη σκηνοθεσία.
Το έργο ανέβηκε επίσης στη Σπερχειάδα στις 10 Ιουλίου, στη Μακρακώμη στις 23 & 24 Ιουλίου και στον Άγιο Γεώργιο στις 7 Αυγούστου. Σταθμοί της θερινής περιοδείας ήταν: Λογγός (3/8), Νέο Μοναστήρι (4/8), Καστανιά (10/8), Καΐτσα (11/8), Αρχάνι (12/8), Δυτ. Φραγκίστα (13/8), Φτέρη (16/8), Άγραφα (17/8), Λευκάδα (18/8), Δίκαστρο (19/8), Γαρδίκι (20/8), Κάτω Τιθορέα (24/8).
Όπου κι αν παρουσιάσθηκε το έργο προκάλεσε στο κόσμο ακατάπαυστο γέλιο.

Έπαιξαν ως εξής:
Δον Καμίλλο: Μέρρας Κώστας
Πεπόνε: Γιαννέλος Ανδρέας
Μάριο - Φωνή Χριστού: Τρούμπουλος Θάνος

Ασπασία: Ζαφείρη Βιβή
Κυρία: Μαγκλάρα Πένυ
Τζούλια: Παπαλέξη Ελισσάβετ
Φλουράτος: Ροδίτης Ανδρέας
Νικολέτα: Κατσίκα Γιώτα

Καρδινάλιος: Ντζούνας Αλέξανδρος


Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Μέρρας Κώστας
Σκηνικά: Θ.Ε.Σ.Μα
Κοστούμια: Κατσάρη Γεωργία                    
Μουσική Επιμέλεια: Μέρρας Κώστας
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαγκλάρα Πένυ
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ρηγοπούλου Χριστίνα


Μέγας χορηγός της παράστασης «Stamper Hair Collection».








































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων