«Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ, ...τα πήρε όλα κι έφυγε»



«Ο Επίλογος» του Αλέκου Γαλανού, ένα άγνωστο έργο στο ευρύ κοινό που δεν έχει ανεβεί ποτέ σε σκηνή, ήταν αυτό που επέλεξε η Κεντρική σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδας – Μακρακώμης – Θ.Ε.Σ.Μα, να ανεβάσει το χειμώνα που πέρασε.
Σκηνοθετική αρτιότητα και εξαιρετικές ερμηνείες χαρακτηρίζουν την παράσταση που παρουσιάστηκε και άγγιξε τους θεατές. «Στο θεατρικό έργο του Αλ. Γαλανού κυριαρχούν οι αντιθέσεις. Ρεαλισμός κι ευαισθησία, τρυφερότητα και σκληρότητα, ελπίδα και ματαίωση, εκπλήξεις κι ανατροπές. Τραγικά πρόσωπα οι απόκληροι της ζωής βιώνουν καταστάσεις δύσκολες μέσα από τις πικρές αναμνήσεις, τη μοναξιά και τους φόβους τους. Ετερόκλητα στοιχεία συμβιώνουν σ’ ένα περιβάλλον μίζερο και παλεύουν να το κάνουν πιο ανθρώπινο, μπλέκοντας τις ιστορίες της ζωής τους με μια άχαρη καθημερινότητα γεμάτη πόνο, θλίψη, πειράγματα και κακίες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αντιστρέψει το νόμο της ζωής. Αυτή την ώρα, λίγο πριν το τέλος, ζουν μαζί τους η εγκατάλειψη, η αρρώστια κι ο θάνατος. Αλλά αυτοί αντιστέκονται με την καλοσύνη, την ανθρωπιά, την αγάπη, την πίστη. Στηρίζουν ο ένας τον άλλον για να σηκώσουν ευκολότερα το ‘σταυρό’», γράφει η φιλόλογος κ. Καραγιώργου Νίκη.
Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 και ώρα 9.15μμ στο Συνεδριακό κέντρο «Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα», ενώ παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 25/3 στη Σπερχειάδα, στη Μακρακώμη (31/3,1/4, 1/9),  στον Άγιο Γεώργιο και στη β’ σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης (2-3/4).
Η παράσταση προκρίθηκε ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες της χώρας με αρχικό αριθμό 52 προκειμένου να διαγωνιστεί στο «13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας», υπό τη διοργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ‘ΔΙΟΝΥΣΟΣ’. Το Θ.Ε.Σ.Μα. παρουσίασε την παράσταση του την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012. Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο κ. Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ο κ. Σπύρος Φωκάς, η κ. Νεφέλη Ορφανού, η κ. Αιμιλία Υψηλάντη και ο κ. Χρήστος Στεργιόγλου. Την παρουσίαση του φεστιβάλ, που διήρκησε από τις 2 ως τις 9 Σεπτεμβρίου, είχε αναλάβει ο κ. Αλέξης Κωστάλας, ενώ τιμώμενα πρόσωπα ήταν η κ. Λήδα Πρωτοψάλτη και ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου. Την 9η Σεπτεμβρίου, την τελευταία μέρα αυτής της μεγάλης γιορτής του πανελλήνιου ερασιτεχνικού θεάτρου, έγινε η απονομή και το Θ.Ε.Σ.Μα. απέσπασε 6 Βραβεία: 1) 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης (κοινού), 2) 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης (επιτροπής), 3) σκηνοθεσίας (Μέρρας Κώστας), 4) α’ γυναικείου ρόλου για το ρόλο της Γιαννούλας η κ. Ζαφείρη Βιβή, 5)  β’ γυναικείου ρόλου για το ρόλο της Γριάς δημόσιου Γηροκομείου η κ. Μπούσιου Κούλα και 6) β’ ανδρικού ρόλου για το ρόλο του Καπετάνιου Τζανή ο κ. Χαμπίπης Μπάμπης. Ένα ακόμη άτυπο βραβείο εδόθη από τη κ. Αιμιλία Υψηλάντη καλώντας την παράσταση στο θέατρο «ΑΡΓΩ» στο Μεταξουργείο στις 6 & 7 Οκτωβρίου. Το κοινό της Νέας Ορεστιάδας αγκάλιασε όπως και πέρυσι τα μέλη του Θ.Ε.Σ.Μα
Έπαιξαν ως εξής:
ΡΕΖΕΝΤΑ: Βάσω Καρανίκα
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ: Βιβή Ζαφείρη
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΟΥΛΗ: Ελισάβετ Παπαλέξη
ΕΛΕΝΗ: Πένυ Μαγκλάρα
ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ: Ανδρέας Γιαννέλος
ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ (Τζανής): Μπάμπης Χαμπίπης
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Ανδρέας Ροδίτης
ΠΟΛΥΞΕΝΗ: Γιώτα Κατσίκα
ΓΡΙΑ ΔΗΜ. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ: Κούλα Μπούσιου
ΜΕΛΠΩ: Νίτσα Γεωργοπούλου
ΜΑΡΙΑ: Αθηνά Χορμόβα
ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣ: Νάνσυ Γκόγια / Μάρα Αναστασοπούλου
ΠΕΤΡΟΣ: Ζιάκας Πάνος
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ:  Αλέξανδρος Ντζούνας / Κώστας Μέρρας
Η ΦΑΝΗ!!

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μέρρας Κώστας
Σκηνικά: Θ.Ε.Σ.ΜΑ
Κουστούμια: Θεατρική ομάδα
Επιμέλεια κοστουμιών: Καρανίκα Βάσω-Χορμόβα Αθηνά
Μουσική Επιμέλεια: Μέρρας Κώστας
Artwork: Αντώνης Βλαχογιάννης - Καϊτσώτη Φ. - Ντζούνας Α
Α' Βοηθός σκηνοθέτη: Μαγκλάρα Πένυ
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Ρηγοπούλου Χριστίνα
Μαγνητοσκόπηση:  Φώτο ΚΛΙΚ
Φροντιστήρια: Μαίρη Βαθειά
Επιμέλεια Φωτισμού: Μέρρας Κώστας
Χειριστής Φωτισμού-Ήχου: Βασίλης Ντζώρτζης
Μακιγιάζ: Βάσω Βλάχου










































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων