ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ-ΑΝΟΙΞΗ 2014


  

Με πολλή ενέργεια και δουλειά οι συντελεστές του Θ.Ε.Σ.Μα γέμισαν τη φετινή άνοιξη με παραστάσεις. Πιο συγκεκριμένα το κλασσικό παραμύθι του Hans Cristian Andersen «Η Βασίλισσα του χιονιού» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα  ανέβασε η Νέα σκηνή το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 και ώρα 9μμ στη σκηνή Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης. Ακολούθησαν παραστάσεις την Κυριακή 23 Μαρτίου στον ίδιο χώρο και στις 24, 25 Μαρτίου & 21 Απριλίου στο Συνεδριακό κέντρο «Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα».
Το παραμύθι μιλά για την ιστορία δύο αγαπημένων που τους χώρισε η βασίλισσα του χιονιού. Ο μαγικός καθρέφτης σπάει και μπαίνει στο μάτι του Τομ και από τότε, όλα αλλάζουν. Η Γκέρντα ζητά να βρει το μικρό της φίλο, τον οποίο κρατά σκλάβο η ψυχρή βασίλισσα, αφού του πάγωσε την καρδιά. Πολλές περιπέτειες περιμένουν τους μικρούς ήρωες, ώσπου να φτάσουν στο ποθούμενο τέρμα, όπου θριαμβεύει η καλοσύνη και η αγάπη. Η διασκευή αυτή από την Γιούλη Ηλιοπούλου, την οποία και ευχαριστούμε για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων, αν και χαρακτηρίζεται παιδικό παραμύθι καταφέρνει με έναν τόσο μαγευτικό τρόπο να περάσει κορυφαία μηνύματα ζωής στα παιδιά, όπως ότι υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σημαντικά στη ζωή από το χρήμα και την απόκτηση υλικών αγαθών, όπως είναι η φιλία και η αγνή αγάπη, και να ταξιδέψει τους μεγάλους στη χαμένη τους αθωότητα που τόσο έχουν χάσει και αποζητούν.
Περιστρεφόμενα σκηνικά, χορευτικά και πλούσια εφέ, όπως χιόνι και καπνός, συνόδευαν τους ηθοποιούς, μικρούς και μεγάλους.
Η παραγωγή ήταν αφιερωμένη στις κα Αντωνοπούλου Δέσποινα και στην κα Δημητριάδου Αθηνά, ιδρυτικά μέλη της Νέας σκηνής για τις οποίες πραγματοποιήθηκε σχετικό αφιέρωμα και απονομή αναμνηστικών τη Δευτέρα 24 Μαρτίου.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Νεράιδα: Σοφία  Φλέγκα
Γκέρντα: Κατερίνα Αρμουτίδη  
Μπεθ: Εύα Διαμαντοπούλου
Τομ: Χρήστος Τσαμαλής 

Παγοπόδης: Ιωάννα Διαμαντοπούλου
Αγάλματα: Ηλιάνα Χατζ Κασέμ,
                  Αγάπη Λιάγκα
Νυχτερίδες: Σοφία Παπαλυμπέρη,

                     Μαρία Πιλάτου
Μάης: Ηλίας Μπαρμπαρούσης 
Τριαντάφυλλο: Ανδρομάχη Τσάκα 
Αύγουστος: Γρηγόρης Λαμπαδιάρης
Νοέμβρης: Έλλη Μαρία Σίμου

Τάρανδος: Βασιλική Χαντζή


Φιλική συμμετοχή
Πατέρας: Μπάμπης Χαμπίπης
Άνοιξη: Ευαγγελία Κουτσομπλή
Αρκούδα - Πρίγκιπας: Αλέξανδρος Ντζούνας
Καλοκαίρι: Ελισάβετ Παπαλέξη 

Φθινόπωρο: Νίτσα Γεωργοπούλου
Και
Βασίλισσα του Χιονιού
η
Ελένη Αρχοντή


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή: Γιούλη Ηλιοπούλου
Σκηνοθεσία: Μέρρας Κώστας
Σκηνικά: Ελένη Αρχοντή
Κατασκευή σκηνικών: Θ.Ε.Σ.Μα
Χορογραφίες: Κατερίνα Καραπετσάκου
Επιμέλεια κοστουμιών: Βάσω Καρανίκα, Ελένη Αρχοντή,
                                  Κατερίνα Καραπετσάκου, Δήμητρα Αρχοντή
Μουσική Επιμέλεια: Μέρρας Κώστας
Artwork: Ντζούνας Αλέξανδρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Χαμπίπης
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Χορμόβα, Ελισάβετ Παπαλέξη

Λίγες μέρες αργότερα τη σκυτάλη πήρε η Κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Ο Κουνενές» που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 9μμ στο Συνεδριακό κέντρο «Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα». Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις στις 30 Μαρτίου και στις 24 Απριλίου στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 5 & την Κυριακή 6 Απριλίου στη σκηνή Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης και την Τετάρτη 9 Απριλίου στη β’ σκηνή του δημοτικού θεάτρου Λαμίας.
Μ’ αυτή του την παραγωγή το Θ.Ε.Σ.Μα συνάντησε μία παλιά του φίλη, δημιουργό τριών σπουδαίων του παραγωγών («Ερωτευθείτε παρακαλώ» των Ν. Τσιφόρου & Π. Βασιλειάδη, «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ και «Οι κουραμπιέδες»  του Γ. Χασάπογλου), την καταξιωμένη ηθοποιό και σκηνοθέτη Δήμητρα Νομικού. Ευχαριστούμε την κ. Νομικού που δέχθηκε να δουλέψει για μας, για την άριστη καθοδήγηση της και την άψογη συνεργασία. Είναι από τους ανθρώπους που στάθηκε δίπλα σε όλες τις παραγωγές μας και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Η υπόθεση του έργου περιστρεφόταν γύρω από την παθολογική σχέση μιας μητέρας με το γιο της, που στην προσπάθεια των διαφόρων ατόμων του στενού περιβάλλοντος να χαλάσει η σχέση αυτή, προκύπτουν έξυπνες σκηνές. Την εξέλιξη του έργου βοηθούν πλήθος ρόλων και καταστάσεων. Μια γνήσια ελληνική κωμωδία που γράφτηκε το 1978, λίγο πριν το θάνατό του συγγραφέα, με συνεχείς ανατροπές και σπαρταριστούς διάλογους, που θυμίζει κλασσικό λατρεμένο κινηματογράφο της δεκαετίας του ’60. Ανέβηκε πρώτη φορά το 1978 στο Θέατρο Γκλόρια από τους Κώστα Βουτσά, Ελένη Ανουσάκη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Μαίρη Μεταξά,  Κώστα Καραγεώργη, Δήμητρα Νομικού κλπ.
Οι παραστάσεις χάρισαν αδιάκοπο γέλιο στον κόσμο που μέστωσε τις διάφορες αίθουσες κάθε φορά και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Η παραγωγή ήταν αφιερωμένη σε μια μεγάλη κυρία του Ελληνικού Θεάτρου και κινηματογράφου. Την κα Μέλπω Ζαρόκωστα, για την οποία πραγματοποιήθηκε σχετικό αφιέρωμα και απονομή αναμνηστικού και τιμητικής πλακέτας το Σάββατο 5 Απριλίου.
Τις παραστάσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκτός της πληθώρας κόσμου, η Ελπίδα, ο κ. Πωλ Γραμμένος και ηθοποιοί της Αθήνας όπως ο κ. Κώστας Ζέκος.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιώργος Γρανιώτης: Κώστας Διαμαντόπουλος
Ελένη Γρανιώτη: Βιβή Ζαφείρη
Ναταλία: Πένυ Μαγκλάρα
Ανδρέας: Ανδρέας Γιαννέλος
Κατερίνα: Ευαγγελιά Κουτσομπλή
Θάλεια: Κούλα Μπούσιου
Φωτεινή: Γιώτα Κατσίκα
Χρήστος: Θοδωρής Στέφος
Ρένα: Βιβή Γκίκα
Παναγιώτης: Ανδρέας Ροδίτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Νομικού
Σκηνικά: Ελένη Αρχοντή
Κοστούμια: Δήμητρα Νομικού
Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Νομικού,
                   Ροδίτης Ανδρέας
Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Στέφος
Artwork: Αλέξανδρος Ντζούνας
Φωτογραφίες - Μαγνητοσκόπηση: Φώτο ΚΛΙΚ
Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Μέρρας

Η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν την παράσταση με το εισιτήριο, το Δήμο, τον κ. Αντώνη Βλαχογιάννη, την κυρία Βάσω Πολύζου, και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.
Το Μάιο η κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα θα παρουσιάσει  το αριστούργημα του Θόρντον Ουάιλντερ «Το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ετοιμασίες για τις θερινές παραγωγές της Κεντρικής και Παιδικής Σκηνής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων