Νέα στέγη και πολλές παραγωγές για το Θ.Ε.Σ.Μα




    Μια αίθουσα κρυμμένη για μια εικοσαετία μέσα στη σκόνη και τη μιζέρια της επαρχίας. Μια αίθουσα που πολλοί είχαν χάσει τα ίχνη της ή άλλοι αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη της. Μια αίθουσα που βρισκόταν σε χειμερία νάρκη μέσα στο κέντρο της έδρας του Δήμου μας έφεραν ξανά στην επιφάνεια οι άνθρωποι του Θ.Ε.Σ.Μα με προσωπικό κόπο, δίνοντας της και πάλι τη λάμψη που της άξιζε. Τη λάμψη που στερήθηκε όλον αυτό τον καιρό. Πρόκειται για το κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ, ένα 300άρι θέατρο στα πόδια μας. Μέσα σε δύο μήνες οι θεατρίνοι μας έκαναν αυτή την αίθουσα κόσμημα. Αρωγοί σ' αυτή την προσπάθεια στάθηκαν οι κ.: Παπαθανάσης – Δρόσος, Τσιρούνης Γεώργιος, Μπότσης Βασίλειος, Μαστρογιάννης Χρήστος, Σοφιανός Βλάσσης, Σπανός Ντίνος, Ψαρογιάννης Ιωάννης, Χαμχούγιας Λάμπρος κ.α. Έτσι το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 8.15μμ έγιναν τα εγκαίνια χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου Δαυίδ Νεγιάννη. Παρόντες άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοιήκησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των διαφόρων φορέων κ.α. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς η δικιά μας ΕΛΠΙΔΑ.


            Μια ώρα αργότερα έγινε η πρεμιέρα για το έργο της χειμερινής περιόδου 2014-15 της Κεντρικής σκηνής του Θ.ΕΣ.Μα. Ήταν το αριστούργημα του F.G. Lorca «Ματωμένος Γάμος» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα.
Η Μάνα, πικραμένη από το θάνατο του συζύγου και του μεγαλύτερου γιου της από το χέρι των Felix, δίνει την ευχή της στο μικρότερο γιο της για να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει κοντά στην πόλη και δηλώνει την επιθυμία της να δει εγγόνια. Η Νύφη ήταν παλιά αρραβωνιασμένη με το Λεονάρντο, συγγενή των Felix που σκότωσαν την οικογένειά της. Ο Λεονάρντο είναι τώρα παντρεμένος με την ξαδέρφη της Νύφης και μένει μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του. Όταν ένα μικρό κορίτσι καταφτάνει και τους λέει τα νέα για τις προετοιμασίες του γάμου του Γαμπρού με τη Νύφη, ο Λεονάρντο όλο οργή ορμάει έξω από το σπίτι. Ο Λεονάρντο πηγαίνει τα βράδια κάτω από το παράθυρό της Νύφης. Το βράδυ του γάμου τη συναντά και της εκμυστηρεύεται τον πόθο του και το λόγο που δεν την παντρεύτηκε παλιότερα. Η Νύφη επιχειρεί να τον κάνει να σωπάσει, αλλά δεν αρνείται ότι ακόμα έχει αισθήματα γι' αυτόν. Η υπηρέτρια διώχνει το Λεονάρντο, ενώ καταφτάνουν οι καλεσμένοι για το γάμο. Όλοι κατευθύνονται προς την εκκλησία, ενώ η Νύφη ικετεύει το Γαμπρό να την προστατέψει. Μετά το γάμο, όλος ο κόσμος γυρίζει στο σπίτι της Νύφης για το γαμήλιο γλέντι. Εκεί, αναζητούν τη Νύφη και το Λεονάρντο, αλλά ανακαλύπτουν ότι το έσκασαν με το άλογο… και το δράμα κορυφώνεται.

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΜΑΝΑ: Ελένη Αρχοντή
ΝΥΦΗ: Ειρήνη Καραγιώργου
ΓΑΜΠΡΟΣ: Κώστας Μαστρογιάννης
ΠΕΘΕΡΑ του ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ: Κέλλυ Μήτσιου, Σταυρούλα Κοντοκάνη
ΓΥΝΑΙΚΑ του ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ: Ευαγγελία Κουτσομπλή
ΔΟΥΛΑ: Βιβή Ζαφείρη
ΠΑΤΕΡΑΣ της ΝΥΦΗΣ: Κώστας Διαμαντόπουλος
ΦΕΓΓΑΡΙ: Ελισάβετ Παπαλέξη
ΘΑΝΑΤΟΣ (ΣΑ ΖΗΤΙΑΝΑ): Βάσω Καρανίκα
ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ Α’: Γιώτα Κατσίκα
ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ: Αλέξανδρος Ντζούνας, Πάνος Ζιάκας, Δημήτρης Αντωνίου
ΚΟΡΙΤΣΙ: Βιβή Γκίκα
ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ: Μαρία Κουστούκη
ΠΑΛΗΚΑΡΙ: Δημήτρης Βλαχογιάννης
ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ Β’: Αθηνά Χορμόβα
Στο ρόλο του ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ο Κώστας Μέρρας


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Αρχοντή
Ραψιμο - μεταποίηση κοστουμιών: Βάσω Καρανίκα
Μουσική επένδυση: Αλέξανδρος Ντζούνας
Μαγνητοσκόπηση: Φωτο ΚΛΙΚ
Χειριστής ήχου – φωτισμού: Θοδωρής Στέφος
Artwork: Αλέξανδρος Ντζούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κατσίκα


            Ακολούθησαν παραστάσεις στη Σπερχειάδα (21, 27 & 28 Δεκεμβρίου 2014, 8, 15 & 22 Ιανουαρίου 2015 στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ) στη Μακρακώμη (3 & 4 Ιανουαρίου 2015 στη σκηνή Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης) και στη Λαμία (1 Φεβρουαρίου 2015, διπλή παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο).
            Ο κόσμος αγκάλιασε τόσο την παραγωγή όσο και το νέο χώρο.

           

Την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 9μμ στο ανακαινισμένο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ η παιδική σκηνή παρουσίασε την παραγωγή «Η Σταχτοπούτα, η Φρικαντέλλα ... και άλλα παραμύθια». Προγραμματισμένη ήταν μια ακόμη παράσταση την επόμενη μέρα στη Μακρακώμη αλλά ακυρώθηκε λόγω του χιονιά.
Έπαιξαν: Πιλάτου Μαρία, Αρμουτίδη Κατερίνα, Λαμπαδιάρης Γρηγόρης, Φλέγγα Σοφία, Χάτζ Κασέμ Ηλιάνα, Καπόλα Ελένη, Μπελαλή Τόνια, Κοτορλού Νικολέτα, Γριτσιπής Μιχάλης, Αποστολοπούλου Θάνια, Καραντώνη Μαρία, Ιωαννίδη Ειρήνη, Τσιφτσής Περικλής, Σκουτέλης Αθανάσιος, Τσαμαλής Στάθης, Τουρλάκη Αικατερίνη, Καραντώνη Ευαγγελία, Παπαλυμπέρη Σοφία, Σαρδέλης Νικόλας, Σαρδέλης Νότης, Τσιφτσής Βασίλης, Υφαντή Δήμητρα, Φέκας Γιώργος, Αθανασίου Κωνσταντίνος, Βαλτινού Μαρία, Βενέτη Ιωάννα, Βλαχογιάννη Ελευθερία, Γριτσιπής Γιώργος, Καραγιάννης Ανδρέας, Καψαδάμη Δήμητρα, Κυρίτση Σοφία, Λαμπαδιάρη Βασιλική, Μαργαρίτης Αθανάσιος, Πατακιάς Παντελής, Πατακιά Αλεξάνδρα, Τσαρούχα Θεοδώρα, Τσιρούνης Ανδρέας, Πατακιά Αντιγόνη, Χατζή Αθανασία.
Την παραγωγή επιμελήθηκαν η κα Καραγιώργου Ειρήνη, κ. Χαμπίπης Μπάμπης, κα Αρχοντή Ελένη με τον κ. Μέρρα Κώστα να έχει τη διεύθυνση παραγωγής.



            Την Παρασκευή στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 9μμ στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ  στη Σπερχειάδα τo Θ.Ε.Σ.Μα εγκαινίασε την Πειραματική Σκηνή ανεβάζοντας σε συνεργασία με την ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ - ΤΡΑΓΚΑ το κοινωνικό δράμα του Λεωνίδα Προυσαλίδη, «7 Λογικές Απαντήσεις», σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη. Παρών ήταν ο συγγραφέας του έργου ο οποίος τιμήθηκε συμβολικά από το Θ.Ε.Σ.Μα..
Επτά μονόλογοι. Επτά καταθέσεις. Επτά εξομολογήσεις. Επτά ζωές. Που συναντιούνται στ’ αδιέξοδα της αποξένωσης…
            Όλους και όλα τα συνδέει ένας νεαρός. Που αυτοκτονεί. Που έχει περάσει μέσα από τη δίνη των ναρκωτικών. Που έχει βιώσει το χαμό, από ναρκωτικά, της κοπέλας του. Που δεν μπορεί να ενώσει τα κομμάτια της ζωής του. Όλοι τους πρόσωπα αμήχανα. Που εκμυστηρεύονται. Μονολογούν. Γιατί αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Τις ανικανοποίητες προσδοκίες. Τα χαμένα τους όνειρα. Που στοιχειώνουν.
            Επτά συνηθισμένοι άνθρωποι… Που ξεγυμνώνουν τις ψυχές τους. Μπροστά στο σπαρακτικό κατώφλι της απώλειας. Που καλούνται να αντικρίσουν κατάματα τα αναπάντητα ερωτήματα ενός ανακριτή. Που ψάχνουν απεγνωσμένα…

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ: Αλέξανδρος Ντζούνας
ΧΑΡΑ: Σταυρούλα Κοντοκάνη
ΝΙΚΟΣ: Θοδωρής Στέφος
ΑΝΝΑ: Βιβή Ζαφείρη
ΤΖΕΝΗ: Βιβή Γκίκα
ΔΕΣΠΟΙΝΑ: Νίτσα Γεωργοπούλου
ΧΡΗΣΤΟΣ: Μπάμπης Χαμπίπης
Χ: Βασίλης Μαστρογιάννης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θάνος Περιστέρης
Σκηνογραφία:  Γιώργος Μερλός
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγέλα Πατσέλη
Μαγνητοσκόπηση: Φωτο ΚΛΙΚ
Χειριστής ήχου – φωτισμού: Ανδρέας Ροδίτης
Artwork: Αλέξανδρος Ντζούνας
Κατασκευή Σκηνικών: Κώστας Μαστρογιάννης

Ακολούθησαν παραστάσεις στη Σπερχειάδα (7, 27 & 28 Φεβρουαρίου 2015 στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ) και στη Μακρακώμη (7 Μαρτίου 2015 στη σκηνή Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης)
Η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο, το Δήμο, τον κ. Αντώνη Βλαχογιάννη, την κυρία Βάσω Πολύζου, τον κ. Παναγιώτη Παπασταμάτη και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων παραγωγών.


Τέλος το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 η Κεντρική σκηνή ανεβάζει τη σούπερ κωμωδία της Δήμητρας Νομικού «Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί χτενίζονται» (σκην. Δήμητρα Νομικού).
Ακολουθούν:
29/3, 4/4, 5/4, 13/4 ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ 
18/4, 19/4  ΣΚΗΝΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων