ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-17 ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΑ



Με το κλασσικό αριστούργημα του Federico Garcia Lorca, «Δόνια Ροζίτα» σε μετάφραση και σκηνοθεσία της κας Μαίρης Βιδάλη έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 9μμ στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα η κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα. Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή αυτής της θεατρικής περιόδου.
Η Ροζίτα, μια νέα ορφανή κοπέλα ζει στη Γρανάδα με τους θείους της και την παραμάνα της. Ο θείος της καλλιεργεί στο θερμοκήπιό του σπάνια λουλούδια. Το πιο αγαπημένο του και το πιο σπάνιο, είναι το τριαντάφυλλο «Rosa mutabile», που σημαίνει «μεταβαλλόμενο τριαντάφυλλο». Το τριαντάφυλλο αυτό, το πρωί είναι κόκκινο, το απόγευμα γίνεται άσπρο και το βράδυ φυλλορροεί. Η Ροζίτα, ερωτευμένη και αρραβωνιασμένη με τον ξάδελφό της, αναγκάζεται να τον αποχωριστεί όταν αυτός φεύγει για την Αμερική, δίνοντάς της την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσει και θα την πάρει μαζί του.
Το έργο χρησιμοποιεί μια γλώσσα συμβολική. Οι ηρωίδες του έργου έχουν ονόματα λουλουδιών: Ροζίτα και Μανόλιες. Όπως τα ρόδα του θερμοκηπίου ανθίζουν και μαραίνονται, έτσι κι αυτές γερνούν ερωτικά στερημένες, εγκλωβισμένες στους αυστηρούς νόμους της μικρής κοινωνίας τους. Το «Rosa mutabile» που μέσα σε μία μόνο μέρα ανθίζει και φυλλορροεί είναι μια λυρική αλληγορία για την εφήμερη νιότη της ηρωίδας. Όπως το τριαντάφυλλο έτσι και η Δόνια Ροζίτα, μετά την ανθοφορία, έχουν κοινή μοίρα το μαρασμό. Τα χρόνια περνούν, η Ροζίτα ετοιμάζει τα προικιά της, περιμένει τον αρραβωνιαστικό που δεν έρχεται και διώχνει όλους τους επίδοξους συζύγους που επισκέπτονται το σπίτι του θείου της.
Η Ροζίτα και οι ανύπαντρες φίλες της, επικοινωνούν μεταξύ τους μ’ ένα συμβολικό τρόπο. Ο κώδικάς τους είναι η γλώσσα των λουλουδιών και μέσα απ’ αυτόν αναζητούν μια διέξοδο για την ερωτική τους στέρηση. Ένα γράμμα που φτάνει τη μέρα της γιορτής της Ροζίτα, ανακοινώνει την πρόθεση του ξενιτεμένου αρραβωνιαστικού να γίνει ο γάμος με πληρεξούσιο. Επειδή ο ίδιος δεν μπορεί για την ώρα να έρθει, ένα άλλο πρόσωπο θα τον αντιπροσωπεύσει στην τελετή του γάμου. Ο γάμος όμως δεν πρόκειται να γίνει ούτε μ’ αυτόν τον τρόπο. Η Ροζίτα έχει πια γεράσει, ο θείος έχει πεθάνει και ο αρραβωνιαστικός έχει παντρευτεί μια πλούσια νύφη στην Αμερική. Οι τρεις γυναίκες του σπιτιού, η Ροζίτα, η θεία της και η παραμάνα, κατεστραμμένες οικονομικά, φεύγουν αφήνοντας για πάντα το υποθηκευμένο σπίτι και το εγκαταλελειμμένο, μετά το θάνατο του θείου, θερμοκήπιο
.
Τιμώμενα πρόσωπα αυτής της παραγωγής ο Σπύρος Φωκάς και ο Μανώλης Δεστούνης. Τη δε πρεμιέρα τίμησαν με την παρουσία τους οι ηθοποιοί Σπύρος Φωκάς, Δήμητρα Νομικού & Λίλιαν Παναγιωτοπούλου. Ήταν δε μεγάλη τιμή για το Θ.Ε.Σ.Μα να συνεργαστεί με την καταξιωμένη καλλιτέχνιδα κα Μαίρη Βιδάλη, φίλη του εργαστηρίου.


ΔΙΑΝΟΜΗ
Ροζίτα (πρόσωπο σκηνοθετικής παρέμβασης): Νίτσα Γεωργοπούλου
Δόνια Ροζίτα:Ειρήνη Καραγιώργου
Θεία: Ελένη Αρχοντή
Θείος: Μπάμπης Χαμπίπης
Παραμάνα:Βιβή Ζαφείρη
Ανηψιός: Θοδωρής Στέφος
1η Μανόλια/Αγιόλα: Βιβή Γκίκα
2η Μανόλια: Πένυ Μαγκλάρα
3η Μανόλια: Βαγγελιώ Κουτσομπλή
Κύριος Χ:Ανδρέας Ροδίτης
κα Ενρικέτα: Κούλα Μπούσιου
1η κόρη/Εσκαρπίνα:Ελισάβετ Παπαλέξη
2η κόρη: Γιώτα Κατσίκα
Δον Μαρτίν: Κώστας Διαμαντόπουλος
Νεαρός: Κώστας Μαστρογιάννης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαίρη Βιδάλη
Συγγραφέας:
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Κοστούμια:
Βεστιάριο Διάχρονου Θεάτρου
Μουσική επένδυση:
Μάριος Τόκας-Αρχείο "Διάχρονου Θεάτρου"
Χορογραφίες:
Μάνθα Νιώρα
Φωτογραφίες:
Αντώνης & Βάσω Βλαχογιάννη

                Ακολούθησαν παραστάσεις στη Σπερχειάδα (16, 27, 30, 31 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ), στη Μακρακώμη (20 Νοεμβρίου στη σκηνή Γυμνασίου - Λυκείου), στην Αθήνα (12 – διπλή & 13 – διπλή Νοεμβρίου στο ΔΙΑΧΡΟΝΟ θέατρο της Μαίρης Βιδάλη) και στη Λαμία (30 Νοεμβρίου στην α’ σκηνή του δημοτικού θεάτρου).

Επιπλέον, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 9μμ στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ έκανε πρεμιέρα η παιδική σκηνή με το έργο της Μαρίας Κίτρα «SANTAclose» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα. Το ρόλο των επιμελητριών κατά την προετοιμασία της παραγωγής είχαν αναλάβει η κα Αρχοντή Ε. και η κα Καραγεώργου Ειρ.
Τα παιδιά, όπως πάντα, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό χαρίζοντας μας πολύ γέλιο στην περίοδο των εορτών. Ακολούθησε παράσταση και στη Μακρακώμη (28 Δεκεμβρίου στη σκηνή Γυμνασίου - Λυκείου).











Τέλος, η επόμενη παραγωγή της κεντρικής σκηνής «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα, πρόκειται να ανέβει προς το τέλος του Ιανουαρίου 2016.
Η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο, τους καταστηματάρχες του Δήμου μας που αγόρασαν το ημερολόγιο μας, τον κ. Αντώνη Βλαχογιάννη, την κυρία Βάσω Πολύζου καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων παραγωγών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων