ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ



Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 και ώρα 9μμ στο ΠΑΝΘΕΟΝ, έκανε πρεμιέρα για τη θερινή σεζόν η Κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα επίκαιρο έργο της ελληνικής δραματουργίας αυτό του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα. Ένα αλληγορικό θεατρικό κείμενο με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, γράφτηκε το 1946, στην περίοδο του Εμφυλίου.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας ανίκανος και ψεύτης πολιτευτής, ένας δειλός οσφυοκάμπτης, ο οποίος θέλει πάση θυσία να υπουργοποιηθεί. Όταν του δίνεται η ευκαιρία, μέσω ενός Έλληνα πράκτορα των Γερμανών, να γίνει υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, τότε χάνει το μέτρο, γελοιοποιείται χάριν της εξουσίας, αποκηρύσσει μέχρι και τον γιο του - ο οποίος ως αντάρτης του βουνού δυσκόλεψε την ανέλιξή του- και σφιχταγκαλιάζεται με την υπουργική καρέκλα, που δε θέλει με τίποτε να χάσει. Στην οικογένεια αυτού του προδότη, όμως, οι απόψεις είναι διαφορετικές: εκτός από τον αντιφρονούντα γιό του, η κόρη κι ο αδερφός του ενώνονται για να μεταφέρουν πίσω από την πλάτη του τρόφιμα και πολεμοφόδια στους αντάρτες. Μια αντίφαση που σχολιάζεται καυστικά.
Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον.
Ένας εξαιρετικός θίασος καταξιωμένων ηθοποιών, καθώς και νέων ταλαντούχων, έρχεται να αποδώσει με δεξιοτεχνία το σημαντικό αυτό έργο, που θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ανθρωπισμού και να προτείνει αντίδραση κι αντίσταση σε όλα όσα θέλουν να μας μετατρέψουν σε άθυρμα στα σχέδια επίδοξων ''κατακτητών''. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο Δημητράκης, όλο και κάποιον πρωταγωνιστή της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας θα θυμίσει σε όλους μας...



ΔΙΑΝΟΜΗ
Φον Δημητράκης: Κώστας Μέρρας
Μαρία: Γιώτα Κατσίκα
Λεωνίδας: Μπάμπης Χαμπίπης
Άννα: Ειρήνη Καραγεώργου
Ζαρλάς: Κώστας Τσιμπούκας
Σεραφείμ/ρόλος έκπληξη: Χρήστος Τσαμαλής,
Ιουλία: Κούλα Μπούσιου
Φωφώ: Νάνσυ Καρακώστα
Γιάννης/Χωροφύλακας: Άκης Χονδρογιάννης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Σκηνικά: Ελένη Αρχοντή, Κώστας Μέρρας
Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Καραγιώργου
Κοστουμια: Γεωργία Κατσάρη
Artwork: Φώτο ΚΛΙΚ
Φωτογραφίες – Μαγνητοσκόπηση: Βάσω Πολύζου, Φώτο ΚΛΙΚ
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κατσίκα
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Χορμόβα


Η παράσταση πραγματοποιήθηκε και την επόμενη, ενώ παραστάσεις δόθηκαν στη Μακρακώμη (22/7), στη Στυλίδα (24/7) κι έπειτα η παραγωγή συνέχισε τη θερινή της περιοδεία.
Η διοίκηση ευχαριστεί τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων