Δεσποινίς ετών 39… 9χρόνια μετά



Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 και ώρα 9μμ στο ΠΑΝΘΕΟΝ, έκανε πρεμιέρα για τη θερινή σεζόν η Κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα παρουσιάζοντας το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Δεσπονίς ετών 39» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα.
Το έργο βασίζεται σε μια κλασική ελληνική παράδοση: Να μένει ανύπαντρος ο αδερφός ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος γαμπρός για τις αδερφές του. Έτσι κι εδώ βλέπουμε τον αδερφό που επιθυμεί να κάνει δική του οικογένεια, αλλά δεν μπορεί, γιατί έχει μια ανύπαντρη αδερφή. Το πρόβλημα διογκώνεται επειδή η αδερφή είναι περασμένης ηλικίας κι έτσι δυσχεραίνει το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αποκατάστασης. Αυτό το δράμα ζει ο Τηλέμαχος, ο αδερφός της ηλικιωμένης Χρυσάνθης, την οποία παρουσιάζει σε μια αγγελία αναζήτησης γαμπρού, γράφοντας ως έτος ηλικίας 39, ενώ στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα 50! Τα θέματα που χρησιμοποιούν ο Σακελλάριος κι ο Γιαννακόπουλος είναι παρμένα από την καθημερινή ζωή του Έλληνα και τα προβλήματά του. Σατιρίζουν τσουχτερά τα ήθη της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και δείχνουν τα πράγματα από την άλλη τους πλευρά, προβάλλοντας το κωμικό στοιχείο ακόμα και στα πιο δραματικά θέματα.
Ένας εξαιρετικός θίασος καταξιωμένων ηθοποιών, καθώς και νέων ταλαντούχων, μας μετέφερε με δεξιοτεχνία στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’50, χαρίζοντας μας γέλιο, ενώ μας έκανε ταυτόχρονα να συγκινηθούμε. Άριστη σκηνοθεσία, ενδυματολογία και σκηνογραφία χαρακτήριζαν κι αυτή την παραγωγή.
Το ενδιαφέρον; Το καλοκαίρι του 2010 το Θ.Ε.Σ.Μα (η τότε θεατρική ομάδα του Πνευματικού κέντρου) είχε ανεβάσει το ίδιο έργο με κατά 95% διαφορετικό θίασο και συντελεστές, με ίδιο όμως σκηνοθέτη.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Τηλέμαχος Καραντάρης: Κώστας Μέρρας
Χρυσάνθη Καραντάρη: Κούλα Μπούσιου
Σταμάτης: Μάκης Αργυρόπουλος
Φωφώ: Ειρήνη Καραγιώργου
Χήρα: Γιώτα Κατσίκα
Συνταξιούχος: Μπάμπης Χαμπίπης
Αμερικάνος: Ηλίας Αρβανίτης
Κύριος: Γιάννης Γκερπενής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Artwork: Αντώνης Βλαχογιάννης

Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Καραγιώργου


Η παράσταση πραγματοποιήθηκε και την επόμενη, ενώ παράσταση δόθηκε επίσης στη Μακρακώμη (11/7) κι έπειτα το έργο συνέχισε τη θερινή του περιοδεία σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Θεσσαλία.
Η διοίκηση ευχαριστεί επίσης τους θεατές που τίμησαν τις παραστάσεις με το εισιτήριο καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

«Το ’21 από την παιδική σκηνή της Σπερχειάδας…»