8 Διακρίσεις για το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»...


8 Διακρίσεις για το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» 
από Κόρινθο, Δίστομο και Ορεστιάδα




Πρόκειται για την εαρινή παραγωγή της κεντρικής σκηνής του Θ.Ε.Σ.Μα  «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Κ. Μέρρα.
Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνο ένα από τα εντελώς κορυφαία έργα του αμερικανικού θεάτρου, αλλά κι ένα κείμενο που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές σκηνές, όταν πρωτοεμφανίσθηκε πριν από πενήντα περίπου χρόνια. Στο έργο δεσπόζει θυελλώδης δράση κι ενώ προβάλλονται θέματα αιμομικτικού έρωτα, ομοφυλοφιλικού έρωτα, κατασπαραγμών και ανθρωποφαγίας, αναδύεται μια παράξενη πικρή ποίηση, εμποτισμένη με αφαιρετικά στοιχεία, με συμβολισμούς, με αρχετυπικές καταβολές. Κυρίως χάρη στο έργο του αυτό ο Ουίλλιαμς χαρακτηρίσθηκε ως «ο ποιητής των κολασμένων».
Σαν σ' ένα θερμοκήπιο ανάμεσα στα πολυαγαπημένα φυτά του γιου της Σεμπάστιαν, ζει η μητέρα του κυρία Βέναμπλ. Εκείνος δεν υπάρχει πια. Κι εκείνη, μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, πού λάτρευε παθολογικά το γιο της, αρνείται να δει την πραγματικότητα.
Τι συνέβη όμως ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι το έμαθαν μόνο όσοι παρακολούθησαν τις παραστάσεις.

Διανομή
Κυρία Βέναμπλ: Καραγιώργου Ειρήνη 
Κάθρην Χόλλυ: Γκόγια Νάνσυ 
Δρ Κούκροβιτς: Αργυρόπουλος Ευθύμιος
Κυρία Χόλλυ: Μαγκλάρα Πένυ / Δήμητρα Κούτρα 
Τζωρτζ Χόλλυ: Ράπτης Βαγγέλης / Δημήτρης Αντωνίου
Αδελφή Ευτυχία: Χορμόβα Αθηνά
Δις Φοξφιλ: Κατσίκα Γιώτα

Συντελεστές
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Σκηνογραφία: Κώστας Ράπτης, Πηνελόπη Καραντζούνη
Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Καραγιώργου
Φωτισμοί: Κώστας Μέρρας
Artwork: Αντώνης Βλαχογιάννης, Κώστας Μέρρας

Για 4η χρονιά η Κεντρική σκηνή διαγωνίστηκε στο 17ο Φεστιβάλ Θεάτρου ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2019, υπό τη διοργάνωση του Κορινθιακού Θεάτρου Βασίλης Ρώτας (Κ.Θ.Β.Ρ). Την Πέμπτη 8 Αυγούστου δόθηκε η παράσταση υπό τη σκιά του Ναού του Απόλλωνα, στην Αρχαία Κόρινθο και απέσπασε βραβείο αφίσας (Αντώνης Βλαχογιάννης & Κώστας Μέρρας) και έπαινο ερμηνείας για το ρόλο της κ. Βέναμπλ (Ειρήνη Καραγιώργου). Το Ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο Ισίδωρος Σταμούλης (ηθοποιός - σκηνοθέτης), ο Οδυσσέας Σταμούλης (ηθοποιός - σκηνοθέτης), ο Γιώργος Δρίβας (ηθοποιός – σκηνοθέτης), ο Σπύρος Φωκάς (ηθοποιός) και η θεατρολόγος Μαρία Μαρή.
Λίγες μέρες αργότερα η παραγωγή προκρίθηκε ανάμεσα στις εφτά καλύτερες ομάδες της χώρας για να διαγωνιστεί στο  «9o Πανελλήνιο  Φεστιβάλ  Ερασιτεχνικού Θεάτρου Διστόμου   2019»,  υπό   τη   διοργάνωση   της   ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑΣ   Διστόμου.   Τη   Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 δόθηκε η παράσταση στο μαυσωλείο Διστόμου και απέσπασε το βραβείο σκηνογραφίας (Κώστας Ράπτης & Πηνελόπη Καραντζούνη) καθώς και το βραβείο φωτισμών (Κώστας Μέρρας). Το ρόλο της κριτικής επιτροπής είχαν αναλάβει ο Μάριος Ποντίκας (θεατρικός συγγραφέας), η Λένα Σύρου (χορογράφος - κινησιολόγος), η Έφη Μεράβογλου (ηθοποιός, σκηνοθέτις, συγγραφέας), ο Πάνος Πενταρίτσας (μουσικός), η Πόπη Νικήτα (σκηνοθέτις) και η Φωτεινή Κρόκου (ηθοποιός).
Τέλος, η παραγωγή προκρίθηκε για 8η χρονιά να διαγωνισθεί και στο 20ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, υπό τη διοργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Η παράσταση μας δόθηκε την Τετάρτη Σεπτεμβρίου και απέσπασε 2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης και από την κριτική επιτροπή βραβείο σκηνογραφίας (Κώστας Ράπτης & Πηνελόπη Καραντζούνη) καθώς και το βραβείο μουσικής επιμέλειας (Ειρήνη Καραγιώργου). Την Κριτική Επιτροπή που παρακολούθησε και αξιολόγησε όλες τις παραστάσεις στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της Νέας Ορεστιάδας, αποτέλεσαν οι (αλφαβητικά): Αντιγόνη Γλυκοφρύδη (ηθοποιός), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Άννα Κουρή (ηθοποιός), Ελένη Κρίτα (ηθοποιός), Περικλής Λιανός (ηθοποιός), Γιάννης Μαργαρώνης (χορογράφος) και Ελένη Φίλιππα (ηθοποιός).
Η παραγωγή δίνει πολλά συγχαρητήρια στο Κ.Θ.Β.Ρ, τη ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ και το ΔΙΟΝΥΣΟ για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση,  ευχαριστεί το κοινό της Ορεστιάδας που για μια ακόμη χρονιά μας δίνει βραβείο καλύτερης παράστασης καθώς και την επιτροπή των εκάστοτε φεστιβάλ για την τιμή που της έκανε.
Συγχαρητήρια στο σκηνοθέτη που με την επιλογή έργου και τη σκηνοθεσία του χάρισε αυτά τα βραβεία στο Εργαστήρι, την παραγωγή και στον καθένα ξεχωριστά.

Καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες! 

















   










 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκαν οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων

6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων 14 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων